Provocatieve therapie
Het ontstaan van provocatieve therapie
De grondlegger van provocatieve therapie is Frank Farrelly, die deze therapievorm in de jaren ’60 ontwikkelde. Farrelly was van mening dat een therapeut zou moeten kunnen zeggen wat hij denkt, in plaats van stug vast te houden aan protocollen. Zijn aanpak getuigde van een flinke dosis humor, wat het relativeringsvermogen van zijn patiënten stimuleerde.
Wat is provocatieve therapie?
Provocatieve is een vorm van psychotherapie waarbij de therapeut de rol van ‘advocaat van de duivel’ inneemt. De provocatieve aanpak bevat een combinatie van warmte, uitdaging en humor. De cliënt wordt uitgedaagd om zijn vaste gedachten- en gedragspatronen te herkaderen, doordat de therapeut bijvoorbeeld zwakke (of sterke) punten uitvergroot, absurde verklaringen en oplossingen geeft of non-verbaal gedrag clownesk te spiegelen.
Het doel van provocatieve therapie is gedragsverandering bij de cliënt teweeg te brengen, door concreet actie te nemen of problemen te accepteren.
Voor wie is provocatieve therapie geschikt?
Frank Farrelly deed ooit eens de uitspraak ‘as long as the body is still breathing, I can perform therapy on it’. Daarmee gaf hij aan dat provocatieve therapie geschikt is voor iedereen. Behalve als je ernstig psychotisch of niet aanspreekbaar bent. Als je op zoek bent naar een warm bad van aandacht en begrip, dan is deze therapievorm niet aan jou besteed. Heb je de intentie om echt te veranderen en oplossingen voor problemen te vinden, dan kan dat met provocatieve therapie sneller dan u ooit voor mogelijk had gehouden.
Florian Roman is gespecialiseerd in provocatieve therapie en opgeleid door de grondleggers Frank Farrelly, Jaap Hollander en Jeffrey Wijnberg. Voor provocatieve therapie bent u bij hem aan het juiste adres!